Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.
Login
Register

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
дейности

дейности & съобщения

     Проект PREVENT участва в надпреварата за наградите на RegioStars 2019.

     Целта на наградите RegioStars е да се идентифицират добрите практики в областта на регионалното развитие и да се представят оригиналните и иновативни проекти, които биха могли да привлекат и да вдъхновяват други региони.

     Проект „Превенция и минимизиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи /PREVENT/“, CB005.1.11.165, се бори за наградите RegioStars 2019 в категория 4 „Изграждане устойчиви на климата градове“.

     Информация за проекта можете да намерите ТУК.

     Можете да подкрепите нашия порект “Превенция” („PREVENT“), категория 4, като кликнете върху бутона в горния десен ъгъл ТУК.

Разчитаме на Вашата подкрепа!

     В рамките на проект Превенция / PREVENT с номер CB005.1.11.165 финансиран по програма Интеррег - ИПП за Трансгранично сътрудничество между България и Турция, който се изпълнява от общини Узункьопрю и Димитровград по първата покана за представяне на проектни предложения в Узункьопрю община на река Кърккавак вливаща се в река Ергене се изгради Системата за предупреждение от наводнения. Системата позволява 48 часа преди бедствието да се сигнализират съответните органи и инстанции за да предприемат необходимите предпазни мерки. Контролния и наблюдателен център на системата, където се получава актуална информация за нивото на водата на река Кърккавак, се изгради в Културния център Ататюрк на община Узункьопрю. 


       

     В същото време в Димитровград се изгради Система за наблюдение и ранно предупреждение на пожари. Системата се състои от термална камера намираща се в автоматична контролна кула и от контролен център. Кулата се намира в близост до село Крепост и изпраща видео образи до контролния център изграден в сградата на община Димитровград. Благодарение на термалната камера се осигурява установяването на пожари в много начален стадий и чрез сигнализация на контролния център,  предупреждаването на съответните инстанции  навреме. .


         
В рамките на проект ПРЕВЕНТ се изготви обща стратегия за превенция и действие при бедствия. Може да прочетете документа:STRATEGY

Реализира се церемония по откриване на системата за наблюдение в Узункьопрю по проект "PREVENT",финансиран от Европейския съюз

Стигна се на последния етап от изпълнението на Проект PREVENT / CB005.1.11.165,който се изпълнява в рамките на Interreg-IPA Програмата за трансграничносътрудничество България-Турция, финансиран от Европейския съюз, координиран в Турция от нейния национален орган - Министерство на европейските въпроси.

В тази връзка на 31 май беше осъществена официална церемония по откриването на инсталирана система за ранно предупреждение от наводнения, която беше инсталирана на река Ергене и река Къркавак от община Узункьопрю.

Церемонията по откриването на системата за ранно предупреждение за наводнения,която е от голямо значение за община Узункьопрю, се осъществи с участието на кмета на община Узункьопрю Адв. Енис ИШБИЛЕН, заместник-кмет на Община Димитровград и представители на местни съответни институции и членове на екипа на проекта. Освен това, експерт от Мимнстерството по въпросите на ЕС на Р. Турция и в
същото време програмен експерт присъства на откриването.

В речта си кметът Адв. Енис ИШБИЛЕН подчерта значението на системата за предупреждение за наводнения за Узункьопрю, която на няколко пъти на минута автоматично измерва чрез 4 различни станции за измерване на нивото на водата, инсталирани в Узункьопрю, и изпраща информация до създадения в общината център за наблюдение и предупреждение на органите до 48 часа преди събитието.

В своята откиваща реч Яшо Минков - заместник-кмет на Община Димитровград и официялен представител на българския партньор по поректа, представи информация за вече изградената от българската страна автоматична кула за наблюдение от горски пожари.

В допълнение към автоматизираните системи за предупреждение от бедствия, създадени в двете страни, беше обявено, че е създадена онлайн обща платформа, която да позволи на съответните български и турски институции да действат по-бързо и координирано в съвместна мрежа.

Срещата завърши с желанието за продължаване на проектните начинания в приятелството и партньорството изградено между двете институции.

                                                                                                     

Първа копка по изграждане на пожароизвестителна кула направи днес кметът Иво Димов. Това става възможно след като в последните години градоначалникът и екипът му работиха усилено по реализацията на съвместен проект с Узункупрю, Турция. Общата стойност на проекта „Превенция и минимизиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи“ по ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014- 2020 възлиза на 581 483 41 евро. Отпуснатите средства са 100% безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение е 15 месеца, като водеща е Община Димитровград.

Целта на проекта е превенция от природни и причинени от човека бедствия. На територията на Община Димитровград ще бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване при възникване на горски пожари с обхват от 15 километра. От друга страна, на територията на Узункьопрю ще се изгражда система за превенция от наводнения, коментира днес кметът Иво Димов. Това той направи в присъствието на турския зам.-кмет Енгин Болут, на директора на РДПБЗН-Хасково комисар Николай Вълчев, на началника на димитровградската пожарна гл. инспектор Иван Пачов и представители на фирмата-изпълнител. В символичната първа копка се включи и председателят на димитровградския Общински съвет Гергана Кръстева. Сред присъстващите на събитието бе областният управител на Хасково Станислав Дечев, както и зам.-кметът на Община Димитровград Светослав Стойков.

„За мъдростта на управляващите се съди по техните решения!“, категоричен бе областният управител. Той изрази задоволство от управленската далновидност на кметовете на Димитровград и Узункьопрю. „За да се изправиш срещу природните стихии, които са най-сериозният проблем пред нашите два региона, е нещо повече от далновидност. Това е отговорност и мъдрост“, подчерта областният управител Станислав Дечев.

   
This web site is developed with the financial support of the European Union through the Interreg-IPA CBC Bulgaria-Turkey Programme 2014-2020. The content of this web site does not reflect the official opinion of the European Union. Responsibility for the information and views expressed therein lies entirely with the author(s).

Contact & İnfo

Dimitrovgrad Municipalty Project Coordinator
Petya Tisheva
msp3@dimitrovgrad.bg

Uzunköprü Municipalty Project Coordinator
İbrahim Çekiç
ibrahim.cekich@gmail.com

Uzunköprü Belediyesi

Община Димитровград