Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının İkinci Teklif Çağrısı kapsamında desteklenen ve yine Uzunköprü Belediyesinin ve Dimitrovgrad Belediyesinin işbirliğinde uygulamasına başlanmış olan “Joint Initiatives for Flood Resilience Across Watersheds in CB Region/ FLOOD RESILIENCE / Sınır Ötesi Bölgelerdeki Nehir Havzalarında Sele Karşı Direnç İçin Ortak Girişimler Projesi – Taşkınlara Direnme” isimli ve CB005.2.11.113 sayılı proje iki belediyenin birinci teklif çağrısında yürütülen PREVENT projesinin devamıdır.
TAŞKINLARA DİRENME projesi 23 Temmuz 2019 – 23 Nisan 2021 tarihleri arasında, 21 ay süreyle uygulanacak ve proje kapsamında; Dimitrovgrad ve Uzunköprü belediyelerine ait yetki içerisinde bulunan sınır ötesi bölgedeki doğal ve insan kaynaklı afetlerin önlenmesi ve etkilerini azaltılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir. Projenin toplam tutarı 585.725,04 EUR’dur.
Proje kapsamında; Uzunköprü ve Dimitrovgrad Belediyelerinde özel ekipmanların sağlanması, müdahaleye ihtiyacı olan ‘sıcak noktaların’ belirlenmesi ve afet önleme ve kurtarma faaliyetleri konusunda yerel halkın bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.
Bununla birlikte proje kapsamında her iki bölgenin vatandaşları, gençlerinden oluşan ortak sınır ötesi afet yönetimi gönüllü grubu oluşturulacaktır.
Ocak 2020’de Uzunköprü ilçesinden 10 Türk gönüllünün belirlenmesi planlanmıştır.
Ayrıca proje faaliyetleri arasında; Uzunköprü ve Dimitrovgrad ilçelerinde taşkın risk alanların analizin yapılması ve haritalandırılması yapılacaktır. Sınır ötesi alanda sel önleme tedbirlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için yenilikçi yaklaşımlar uygulanacaktır: her iki belediye başkanlığı tarafından yereldeki dere yatakların temizlenmesi için özel iş makinalar alınacaktır. Sınır ötesi bölgesinde yerel taşkınları önlemek için bölgede belirlenmiş olan dere yatakların temizlenmesi yapılacak ve yerel halk ve çocuklar arasında afet koruma kültürü oluşturma faaliyetleri uygulanacaktır. Sınır ötesi bölgesinde taşkın riskini azaltmak için ve projenin sürdürülebilirliğini ve işbirliğini sağlayacak ortak gönüllü grubun online platformun oluşturulması da planlanmıştır.